3, 2, 1… GO! 🙂

We hebben een ‘Go’! Dit betekent dat we in maart 2020 van start kunnen gaan met het project ‘VAN DROOM NAAR DOEL IS DOEN’ in Delfshaven. Dankzij de steun van CityLab 010, het DeltaPort Donatiefonds en het Oranje Fonds, onze partners Dok21, Quardin Music, De Nieuwe Attitude en AVL Mundo maar VOORAL dankzij de steun van de wijkbewoners van Spangen, Schiemond, Bospolder/Tussendijken en Coolhaveneiland. 🙌🏼

Jongeren tussen de 17 en 27 jaar die willen deelnemen aan onze Masterclass VAN DROOM NAAR DOEL IS DOEN i.s.m. met Quardin Music krijgen vanaf maart de kans om meer te leren over de muziek-, kunst- & cultuurindustrie. We leren jullie jezelf presenteren, pitchen, jullie gaan de studio in en/of het podium op en gaan uiteindelijk de wereld vertellen wat jouw koers gaan zijn. Je krijgt 8 weken lang workshops van mensen uit de hiphop industrie, streetwear ontwerpers, social media specialisten, spoken word artiesten en kunstenaars. We gaan naar jouw eigen dromen kijken, maar ook:
– Wat is het netwerk dat je om je heen hebt?
– Wat kan jij zelf eigenlijk allemaal al (zonder dat je het door had!)?
– Wie of wat heb je nodig om verder te komen richting doelen in je leven?
– Hoe presenteer jij jezelf op een podium?
– Hoe organiseer je carrière en hoe zet je een evenement op met elkaar?
etc. etc.

Dit programma ontwikkeld door Quardin Music is al 3 jaar een enorm succes in Bibliotheken in Nederland en komt nu voor het eerst naar jullie eigen wijk!

Vanaf 1 maart gaan we aan de slag met 4 groepen. en vol = vol:
1. Spangen, Oud-Mathenessen en Witte Dorp: max. 12 deelnemers
2. Schiemond: max 12 deelnemers
3. Bospolder-Tussendijken: max. 12 deelnemers
4. Coolhaveneiland: max. 12 deelnemers

De workshops zijn 1 x per week in de avond 18:00 – 20:00 uur in Gebouw De Kroon in Schiemond.

En hoe zit dat dan met die wijkbewoners? Nou, we hebben een aantal fantastische mensen in jullie wijk ontmoet die zich het lot van jongeren écht aantrekken. Het zijn stuk voor stuk mensen die weten hoe lastig het is om je plek in de wereld te vinden maar die ook ervaring hebben als coach of social worker. En zij willen er alles aan doen om jullie te helpen je dromen te laten uitkomen. Naast de Masterclass organiseren zij elke week een coachingsuur in jullie eigen wijk. Vergis je niet! Een goeie coach is een geschenk uit de hemel. Hij of zij helpt je vooruit in het leven op allerlei manieren. En zij staan 20 weken lang helemaal tot jouw beschikking.

Het allermooiste nieuws is: deelname aan deze pilot is nu nog HELEMAAL gratis. Dus pak je kans want je krijgt toegang tot een schat aan informatie, een geweldig netwerk aan professionals en een serieuze kans om jouw dromen waar te maken!

Mail ons: info@creativeactionnow.nl PM ons via Facebook: @canrotterdam.

AND THE WINNER IS…..

YES! We’ve made it! 🙂

CityLab 010 heeft ons een bijdrage toegezegd voor 2021 om met ons project VAN DROOM NAAR DOEL IS DOEN vet uit te pakken! Dit betekent dat we volgend jaar met 80 jongeren uit Delfshaven i.s..m. Quardin Music, Dok21, De Nieuwe Attitude en AVL Mundo aan de slag gaan om jullie dromen naar concrete doelen te bewegen door middel van Hiphop en street culture: barz schrijven, muziek opnemen, clips maken, gezamenlijk een Pitch Night organiseren maar ook alles eromheen…

Wil je meer weten? Neem dan alvast contact met ons op via: info@creativeactionnow.nl of hou onze Facebook pagina in de gaten voor het laatste nieuws. Tot snel!

team CAN

TALK ABOUT LOVE!

Zangeres en componist Muriel Kloek woont in Delfshaven en werkte de afgelopen jaren hard aan haar pop-opera NO Resign – Lunatic Looking for Love. Het gaat over een vrouw die probeert los te breken uit het corset van taboes op zoek naar liefde. In een reeks van 14 liedjes maakt ze een persoonlijke reis langs alle twijfels en angsten die we allemaal herkennen als het over de liefde gaat. Haar stijl is een mengelmoes van pop, rock, dance en hiphop.

De afgelopen maanden werkten we met Muriel samen aan een speciaal programma voor ‘haar wijk’. De tour van NO Resign start in Rotterdam en gaat door heel Nederland. Op vrijdag 10 september aanstaande biedt Muriel voor alle vrouwen, moeders, dochters, oma’s, tantes en nichtjes een Women Only avond in gebouw De Kroon, Schiemond 20, vanaf 20:30 uur. Wil je kaartjes voor deze voorstelling, neem dan contact met ons op, of met de wijkmanager van BoTu, Marleen ten Vergert, in Pier 80 (mla.tenvergert@rotterdam.nl).

Voor een voorproefje hierbij alvast de teaser:

Voor het speciale programma organiseert Stichting CAN een reeks gespreksavonden tussen moeders en dochters in Delfshaven (dat mogen natuurlijk ook dochters en oma’s, tante’s en nichtjes, of whatever zijn!). Je bent van harte welkom op donderdag 17 of dinsdag 22 september aanstaande vanaf 19:00 uur in de huiskamer van het Huis van de Wijk Pier 80, óf op woensdag 23 september in De Nablijfklas (Potgieterstraat 14) in Spangen, ook vanaf 19:00 uur. De fantastische vrouwen van de wijk maken een lekkere maaltijd voor je en de toegang is gratis. We maken er een leuke avond van waarbij we met een leuke, lieve en open gespreksleider uit de wijk op een relaxte manier met elkaar in gesprek gaan. Want lukt het jou om met je moeder over liefde te praten? Wat het voor jou betekent? Welke problemen je tegenaan loopt? Of ben je bang dat ze het niet zal begrijpen?

Kom langs! Let’s talk about love!

Dit project wordt mede mogelijk gemaakt met steun van:

Oproep!

 

Zoals al eerder aangekondigd(zie de blogpost hieronder!), werken wij samen met Quardin aan de voorbereidingen voor het project: Van Droom naar Doel is DOEN. We roepen jullie hierbij vanaf vandaag (24 april 2020) op om je aan te melden voor de eerste workshop voor jongeren uit Schiemond, Spangen en Coolhaveneiland. Juist nu, omdat alleen maar thuiszitten echt om gek van te worden is. Niet!?

Wat gaan we precies doen? Eigenlijk laat dit filmpje perfect zien waar de projecten van Quardin over gaan en heb je zin om mee te doen: meld je dan hier aan! Wees er snel bij want er zijn maar een beperkt aantal plaatsen voor deze eerste ronde!

Waar en wanneer dit gaat plaatsvinden zeg je? Dat spreken we met elkaar af. Maar Stichting CAN en Quardin hebben allebei een office in Schiemond. ;-

Om van je dromen en passie naar je doel te komen, is gewoon DOEN toch!? “Ja, was het maar zo simpel” denk je nu vast. Toch is het zo, maar je hebt er wel een steuntje in de rug bij nodig. Dat snappen wij ook wel. Dat is ook de reden waarom we zijn gaan praten met Quardin. De oprichter van Quardin, Fariesh Abdoelrahman, kent de regels van de straat. Door destijds bij zijn lokale buurthuis vrijwilligerswerk te gaan doen, werd hij uiteindelijk jongeren coach en maakte hij zijn dromen waar. Door zijn passie voor hiphop en straatcultuur kwam hij uiteindelijk in de muziek terecht. Maar ook van daaruit coacht hij nog steeds jongeren… (lees hieronder verder over ons project met Quardin!)

“Niemand vraagt aan jongeren wat hun dromen zijn…”

– Fariesh Abdoelrahman van Quardin

Wij van Sichting CAN en Fariesh van Quardin raakten eind vorig jaar met elkaar in gesprek over Delfshaven, werk en onze passie om jongeren op weg te helpen hun dromen te verwezenlijken. “Je moet er wel zelf hard voor willen werken natuurlijk.” zegt Fariesh. “Maar als het opeens gaat over de dingen waar jij van droomt, moet je kijken hoe hard mensen gaan. Niemand vraagt ooit aan jongeren waar ze van dromen. Alleen maar wat ze later willen worden. Als je het vuur wilt doven moet je zo beginnen…”
Zo, dat waren we behoorlijk met elkaar eens. Want natuurlijk heeft hij gelijk. En dat is ook de reden waarom we met elkaar zijn blijven praten en onderzoeken wat we samen voor jongeren in onze wijken kunnen ontwikkelen. Inmiddels bereiden CAN en Quardin een project voor vanuit Fariesh’ beproefde formule: ‘Van droom naar doel is DOEN’. Dat is een project waar hij al een paar jaar met succes aan werkt.
Het begon eigenlijk allemaal een aantal jaar geleden (2017)door zijn connecties met de muziekwereld (Fariesh voert het management voor een aantal artiesten). Hij werd gevraagd om mee te werken aan ‘HipHop in je Bieb’. “De bibliotheek is een waanzinnige plek, weet je dat? Weet je dat het als merk in Nederland groter is dan Coca Cola?” vertelt hij ons. “Als ik een groep jongeren bij elkaar breng om te praten over het leven, over muziek, over lyrics maar ook over dromen, waar ook in Nederland. Dan zeg ik: ga naar je bieb en we zien elkaar daar. Er is echt niemand die niet weet waar de bieb zit of wat dat is. Ja toch?!” Met gemak bracht ook hij jongeren op de been. En het smaakte naar meer: Fariesh kon zijn passie voor muziek en zijn magic met jongeren combineren en dat maakt hem een gelukkig mens.

Eind vorig jaar startte hij samen met zijn goede vriend, rapper Crooks, de ‘Crooks Divisie’. Via groepen zelf-organiserende jongeren overal in en rond Rotterdam (ze blijven met elkaar in contact via Whatsapp) creëerde hij een zelfde soort systeem als in het voetbal: elke week trainen en je werkt toe naar een wedstrijd. Een pitch night. Maar het gaat uiteindelijk net zoveel om de muziek als om de inhoud, de interactie met de groep en om de woorden die je met elkaar deelt. “Er komt zelfs iedere week een jongen 5 uur met de trein uit Vlaanderen om mee te doen! Heen én terug hé?” Fariesh neemt deze jongeren mee zijn eigen studio in (die hij heeft voor zijn eigen artiesten) en geeft ze de kans om het podium te nemen. Ondertussen leren ze over taal, ze leren zich presenteren, ze leren hun motivatie om te zetten in de juiste woorden, ze leren hun eigen evenementen op te zetten en vorm te geven. Kortom, wat Quardin doet is de ideale leerschool, want het voelt niet als leren. Het voelt als je eigen dromen najagen.

Kortom, we werken nu samen met Fariesh aan ‘Van Droom naar Doel is DOEN’ projecten in Schiemond, Coolhaveneiland en Spangen.

Als je meer wilt weten over de andere projecten van Quardin, kijk dan ook even op www.quardin.nl. Wil je meedoen aan ons gezamenlijke project ‘Van droom naar doel is DOEN’? Neem dan contact op met Nienke Wind. We vertellen je binnenkort hier (en op de socials)meer over de inhoud van dit project en wanneer we starten!

“Laat niemand je vertellen dat je het niet waard bent!”

– Crooks for Quardin

Stichting CAN zit in gebouw De Kroon in Schiemond. Een mooie plek waar heel veel creatieve en sociaal bewogen ondernemers zitten. We kunnen allemaal met zijn allen binnen blijven zitten, maar CAN vond het hoog tijd om eens met wat collega’s de wijk in te trekken. Inmiddels hadden wij namelijk al een hoop wijkbewoners en jongeren ontmoet. Op 24 oktober jl. was het eindelijk zo ver. CAN ging met een clubje ‘buiten spelen’… 😉


“Gaan jullie dit vaker doen dan?”


Het was herfstvakantie en wonder boven wonder hadden we ook nog eens prachtig weer. Goed moment om de wijk in te trekken, want met achter onze bureau’s blijven zitten, komen we nergens.

Nienke Wind, projectmanager van CAN, organiseerde samen met Food Club Rotterdam, Fynder Academy, de Freerun School, Het LAB Rotterdam en Quardin een reeks evenementen. De lokale welzijnsorganisaties WMO Radar en onze vrienden van Thuis op Straat verzorgde een aantal sport activiteiten.

Het doel was vooral om kennis te maken met elkaar. Maar ook om van de jongeren zelf te horen wat ze graag in de wijk zouden willen organiseren.

Dat begint vooral bij sport toernooien, en dan vooral voetbal. Wijnaldum – de grote held van deze wijk – heeft net een Cruijf-coart neergezet in Schiemond. Maar naast de speeltuin en de Duimdrop is er voor jongeren niet zo gek veel te doen in de wijk.

Maar toch raakten ze ook erg geïnteresseerd in wat rapper Crooks ze had te vertellen in zijn korte workshop over het maken van Rap lyrics en zijn visie op het leven, en waren veel kids niet weg te slaan bij de 3D printer van Het LAB Rotterdam. Ook het Freerunnen was favoriet en ja, een poffertje gaat er altijd wel in. Eigenlijk vielen alle onderdelen in goede aarde, maar wij zagen het vooral als een mooie aanleiding om aansluiting te zoeken bij onze doelgroep. En dat is redelijk gelukt! We hadden mooie gesprekken met een aantal jongeren en er waren vanwege de vakantie vooral veel jonge kinderen op straat. Hoe dan ook: dit smaakt naar meer!

Begin maart 2015 werd Stichting CAN opgericht. De economische crisis had behoorlijk huisgehouden in het kunst- en cultuurveld; veel kunstenaars, theatergroepen, filmmakers, designers, modeontwerpers en noem maar op, konden de eindjes nauwelijks nog aan elkaar knopen. Toch zag de oprichter van CAN ook enorme kansen: kunst is ook een middel namelijk. ALs je wilt dat mensen anders naar de wereld kijken, moet je namelijk bij kunstenaars zijn! Die weten met gemak alles op zijn kop te zetten of maken werk waardoor je anders over dingen na gaat denken. Die kracht van kunst is voor CAN de kernwaarde…

Project door Architectencollectief Supersudaca in Lima: overdag was hier een markt, maar in de avond werd er tegen deze muur steeds geürineerd. Een vreselijke stank overdag natuurlijk! Supersudaca bedacht een list en plakte posters van heilige figuren op de muren zodat de super-gelovige mannen in Peru twee keer nadachten voordat ze voor de heilige Maagd hun rits openden! 😉

Kunst kan zo krachtig zijn! En niet alle kunst hoort thuis (of is gemaakt voor) het museum of een galerie. Veel kunstenaars vinden het veel interessanter om samen met bijvoorbeeld wijkbewoners na te denken over creatieve oplossingen voor problemen (zie de foto hierboven!) of om workshops te organiseren. Er zijn ook kunstenaars die projecten bedenken waar ze juist andere mensen bij nodig hebben.

Aan de andere kant zagen wij in de Rotterdamse wijken na de economische crisis van 2008 steeds meer voorzieningen voor mensen verdwijnen. Met name voor jongeren – de doelgroep die ons het meest aan het hart gaat. Deze doelgroep werkt per slot van rekening aan hun en onze toekomst! Als je niet meer in jongeren investeert: in hun dromen, hun passie, hun talenten, etc. dan verlies je hun kracht voor alle jaren daarna. Tegelijkertijd krijgen jongeren vaak ‘workshopjes’ of andere tijdelijke activiteiten voorgeschoteld waar ze zelf nooit om hebben gevraagd. Dat kan niet de bedoeling zijn.

Vanuit deze leidende principes werd CAN opgericht: hoe kan je mensen, jongeren, zelf aan het roer zetten in hun wijken en vanuit hun eigen creativiteit, talenten, passies, dromen en organisatievermogen projecten opzetten? CAN begeleidt de jongeren en brengt ze in contact met kunstenaars, ondernemers en desnoods zelfs wetenschappers. We laten ze zelf een netwerk opbouwen en leren door te doen, waardoor ze zichzelf kunnen organiseren en veerkrachtiger worden voor de toekomst. Dan hoeven ze niet meer te wachten tot anderen dingen voor ze gaan ondernemen; ze worden zelf ‘ondernemers’!

Daarmee maak je jezelf als organisatie – als het goed is – op den duur overbodig. Maar je zorgt er ook voor dat mensen leren voor zichzelf te organiseren wat ze nodig hebben. Als je dat aan de basis al leert, kan je dat altijd en overal.